Friday, 1 October 2010

Álláskeresés

Új-Zéland elképesztő hely, ezt már azt hiszem számtalanszor leírtam. De nincs az az elképesztően gyönyörű hely, mely kellemetlenné ne tudna válni, ha az életünk anyagi vonatkozásai nincsenek rendben. Erre egy megoldás van, mégpedig nekiállni munkát keresni. 

Ahogy már ezt is többször leírtam, érdemes úgy nekifutni a történetnek, hogy residence vagy divatosabb nevén PR legyen a zsebünkben, de legalább egy hosszútávú vízum, mondjuk egy work to residence permit. Ugyanis hiába vagy Magyarországon hipi szupi szakember, neked azt kell bizonyítanod, hogy konkrétan TE kellesz nekik. És tény, hogy a munkáltatók elég óvatosak a bevándorlókkal szemben, függetlenül attól, hogy szükségük van a betelepülő szakemberekre.

Tehát álláskeresés. Én erre három oldalt tudnék erősen ajánlani:

www.seek.co.nz
www.trademe.co.nz
http://www.nzherald.co.nz/

Indulás előtt kb. egy hónappal célszerű elkezdeni a CV-k szétküldözgetését. Nem lesz meglepő, hogy a visszautasító levelek is rendkívül udvarias és kedves formában fognak érkezni (mert lesz egy pár ilyen, erre fel kell készülni), de ettől ezek még elutasítások, ezek alapján ne vegyél repülőjegyet. 
Az is törvényszerű lesz, hogy abban a pillanatban, ahogy a resume-d fejlécében nemcsak a neved az e-mail címeddel no és persze egy bájos fotó fog virítani,  hanem egy NZ cím és egy NZ mobilszám és esetleg noch dazu egy vezetékes is, akkor megnövekszik majd az irántad érdeklődők száma...

Ez nem egy pár napos folyamat, hacsak nem konkrét job offer-rel érkezel - és ez valljuk meg, igen ritka -  akkor több hét, esetleg hónap is eltelhet, hogy megfelelő munkát találj. Nos erre fel kell készülni, nemcsak anyagilag, de lelkileg is. Nem elég hangsúlyozni, hogy mindig legyen "B"-"C"-"D" terv is. Mi van ha nem jön össze, tovább tudsz e költözni, tovább tudsz e települni, esetleg vissza tudsz e menni Magyarországra, ha igen, akkor ott mit fogsz tudni kezdeni az életeddel...stb.


Ami biztosan kell: sok energia, egy ütős önéletrajz és kitartás kell hozzá....ja és egy kalap szerencse is :)


Sok sikert!

No comments:

Post a Comment